Back to All Events

Johannes Passion, J.S. Bach - gaat niet door

200013_MV_JOHANNES PASSION 2020_FACEBOOK_5-8 APRIL_3.jpg

Musica Vocalis wil haar bijdrage leveren aan het inperken van de verdere verspreiding van het coronavirus. Om die reden annuleren wij de Passie-concerten van 29 maart, 5 april en 8 april. Wij willen voorkomen dat we ongewild bijdragen aan een eventuele verspreiding van het virus onder publiek, onder onze leden en andere muzikanten. Gezondheid gaat voor. Alle reeds gekochte tickets worden terugbetaald.

Op 5 en 8 april 2020 voeren Musica Vocalis en Capella Maria Barbara de Johannes Passion van Bach uit in traditionele stemming.

Een Johannes Passion ‘zoals het hoort’
Het orkest speelt de Johannes Passion in barokstemming op oude instrumenten uit 17e en 18e eeuw of kopieën daarvan. De musici zijn allen zeer vertrouwd met de barokke uitvoeringspraktijk en spelen ook met andere barokorkesten in Nederland en daarbuiten. Daarmee krijgt het publiek
een versie van de Johannes Passion te horen, die minder vaak wordt uitgevoerd. Bijzonder dus.

Matthäus versus Johannes
Over de Matthäus-Passion is al veel geschreven en deze wordt in deze Passietijd ook heel vaak ten gehore gebracht. De meeste Bach-liefhebbers zijn echter met de Johannes-Passion veel min-der vertrouwd. Vragen over de verschillen tussen de beide Passionen worden meestal, zelfs door vakmusici, afgedaan met: ‘De Matthäus duurt een uur langer’ of ‘De Matthäus is dubbelkorig en de Johannes niet’.

Andere benadering en dus muzikale verschillen

Er zijn muzikale en structurele verschillen tussen de beide passies. Uitgangspunt hierbij zijn de totaal van elkaar verschillende theologische benaderingen van het lijdensverhaal door de evange-listen Matteüs en Johannes. Bach was theologisch grondig geschoold en heeft de typische eigen-heden en kenmerken van beide evangelisten optimaal in de muzikale concepten van zijn Passio-nen tot klinken gebracht.

Concerten
5 april, 15.30 uur, Grote Kerk, Blokzijl
8 april, 20.00 uur, Plantagekerk, Zwolle

Bijzonder dankbaar

Mede dankzij deze sponsoren en in samenwerking met Stichting Present, maken wij dit concert ook mogelijk voor mensen voor wie het niet vanzelfsprekend is om zo’n concert bij te wonen.